Wintersport: de meest coole feitjes

12 April, 2017 13:34

Weet jij in welk jaar de eerste stoeltjeslift werd ontworpen? Of hoe groot de grootste sneeuwvlok ooit was? Wij zijn dol op deze winterse weetjes. Daarom hebben we de leukste feiten voor jullie verzameld. Lees ze, leer ze uit je hoofd en laat je wintersportvrienden achterover slaan van verbazing met jouw kennis!

#1 Een kwart van de aarde is bedekt met sneeuw

Bijna een kwart van het hele aardoppervlak is permanent of tijdelijk bedekt met sneeuw. Het dikste pak sneeuw dat ooit is gevallen viel in 1921 in Colorado en was 193 (!) centimeter hoog. Daarnaast is er ook een record van de zwaarste sneeuwval in een jaar tijd. Dit was in de staat Washington op de Mount Rainier. Hier viel tussen februari 1972 en februari 1973 in totaal zo’n 31,1 meter sneeuw.

#2 Een sleeplift op zonne-energie

Wist je dat er een sleeplift bestaat die op zonne-energie draait? Deze milieuvriendelijke sleeplift is te vinden in het skigebied Wilder Kaiser in Oostenrijk en verbindt de skidorpen Brixen en Westendorf met elkaar. De sleeplift is ongeveer 205 meter lang en is voorzien van zonnepanelen die zorgen voor de stroomvoorziening.

#3 De grootste sneeuwvlok ooit

…de grootste sneeuwvlok die ooit gemeten is, een diameter had van 12 centimeter? Dat is bijna net zo groot als een middelgrote galiameloen! Sneeuwvlokken bestaan uit tal van kristallen die samenklonteren tot vlokken. Het precieze aantal kristallen in een sneeuwvlok is niet vast te stellen, dit kan variëren van enkele kristallen tot duizenden.

#4 De allereerste stoeltjeslift

De geschiedenis van de stoeltjeslift gaat al heel lang terug. De allereerste stoeltjeslift werd namelijk in 1937 is ontworpen. Het ontwerp staat op naam van de Amerikaanse ingenieur James Curran. Deze man was actief in de transportwereld en ontwierp transportbanden om bananen op schepen te laden. Zo is het idee voor de stoeltjeslift ontstaan: de haken van de lift werden vervangen door stoeltjes en de stoeltjeslift was een feit. Voordat de lift er was, liepen skiërs de berg op. Kan je je dat voorstellen?

#5 Het dempende vermogen van de sneeuw

Sneeuw heeft een dempend vermogen. Door het sneeuwdek verandert de akoestiek van de sneeuw. De hoogte van het knerpende geluid van de sneeuw hangt af van de sneeuwtemperatuur. De toon is hoger als de sneeuw kouder is. In de jaren twintig was er een Poolse onderzoeker die temperaturen kon schatten op basis van de toonhoogte van de knerpende sneeuw.

Wil jij genieten van een fijne wintersportvakantie? Het wordt nog fijner als je een appartement in Gerlos, Kaprun, Niederau, of Portes du Soleil boekt. Dit kan via onze website. Het is ook mogelijk om telefonisch te boeken via 079 362 58 22.

< Baan je een veilige weg door de bergen: 5 wandeltips Persbericht: Koert-Jan de Bruijn & Sanny Verhoeven presenteren Off Piste >