Extra benodigdheden voor op de piste

4 Februari, 2015 13:24

In onze vorige blog hebben we het gehad over de standaard benodigdheden die u nodig heeft voor op de piste. Maar er zijn ook extra dingen die erg handig zijn voor op de piste.

Extra’s voor op de piste

  • Goggles
  • Helm
  • Rugzak
  • Rug beschermer

Goggles zijn er in verschillende vormen en maten. De goggles zijn beschikbaar van factor 1 tot en met 4. 1 filtert weinig licht en 4 filtert erg veel licht. Het is dus het beste om een bril in de derde klasse te nemen, zodat uw zicht niet de donker wordt op een bewolkte dag. Iedere bril is UV beschermend. De gespiegelde lenzen zijn het beste voor de meest uiteenlopende weersomstandigheden.

De maat van de juiste helm kun je opmeten door uw hoofd op te meten. Rol de centimeter om uw hoofd, boven de oren. Het aantal centimeter van de omtrek van uw hoofd is de maat van uw helm.

Het assortiment aan rugzakken die mee de piste op kunnen is erg groot. Het is fijn om een grotere rugzak te nemen, wanneer u zelf ook wat groter bent. Zorg dat u een tas koopt die zowel om uw middel als uw borst bevestigt kan worden, zodat de tas goed vast zit. Daarnaast is het fijn als de tas niet te breed is, waardoor u nog wel uw armen gemakkelijk naar voren en achteren kunt bewegen. Op de piste voldoet een tas met 15 liter, maar gaat u off-piste, dan is het verstandiger om een tas met 25 liter mee te nemen.

Een rug beschermer is een mooie toevoeging voor uw wintersport spullen. Hierdoor kunt u meer klappen opvangen en is het skiën of boarden een stuk veiliger.

Altijd belangrijk

  • Zonnebrand
  • Lippenbalsem

Het is verstandig om een half uur voordat u de pistes op gaat uw gezicht goed in te smeren met een vette zonnebrandcrème. De weerkaatsing van de zon op de sneeuw zorgt ervoor dat de huid veel vatbaarder is voor schadelijke UV stralen. U smeert uw huid met een bepaalde factor in aan de hand van uw huidtype. Uw lippen kunnen ook erg gemakkelijk verbaranden. Daarom is het belangrijk om uw lippen met een vette lipbalsem met factor 15 in te smeren.

Off-piste

  • Airbag
  • Schep
  • Sonde
  • Lawinepieper

Met een airbag heeft u meer kans om te overleven wanneer u in een lawine terecht komt. Doordat uw oppervlak wordt vergroot blijft u gemakkelijker boven de sneeuw liggen. Hierdoor wordt de overlevingskans behoorlijk vergroot. Mocht een van de teamleden toch onder de sneeuw terecht komen, dan is het zaak om deze onder de sneeuw vandaan te halen. Hiervoor is een lichte, aluminium schep vereist. Het graven gaat vervolgens aan de hand van het lopende band systeem. Hierbij staat de eerste graver iets onder het slachtoffer en graaft met alle kracht die hij in zich heeft. Wordt diegene moe, dan wordt die afgelost door de volgende graver. De gravers achter hen die scheppen de sneeuw weer verder weg. Een sonde is altijd noodzakelijk om het lawineslachtoffer precies te lokaliseren. Zonder een lawinepieper kan je gewoonweg niet off-piste gaan skiën. Deze zender en ontvanger zorgt ervoor dat u gevonden kunt worden wanneer u onder een lawine ligt, maar ook dat u uw teamleden kan vinden onder de sneeuw. De lawinepieper moet je de hele dag aan laten staan, zodat je niet vergeet om hem na een pauzemoment weer aan te zetten. Daarnaast is het belangrijk om gebruik te maken van een drie-eenheid lawinepieper.

Zelf op wintersport

Gaat u aankomend wintersportseizoen zelf op wintersport, dan is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Heeft u nou alle voorbereidingen al getroffen, maar heeft u nog geen ideale wintersport locatie gevonden, dan is het zaak om gauw naar een leuk appartement op zoek te gaan. Op onze website vindt u meerdere, hooggewaardeerde appartementen in Oostenrijk en Frankrijk. Neem eens een kijkje op de website voor meer informatie over de skigebieden, de faciliteiten en ander wintersportnieuws. Geniet van uw goed voorbereidde, veilige, maar vooral leuke wintersport!

< 5 vermaaktips voor kinderen tijdens lange autoritten De beste voorbereiding voor uw wintersport >