Op vakantie met de auto: 5 tips voor jouw bergtocht

10 Augustus, 2017 15:23

Wanneer je met de auto op vakantie naar Oostenrijk of Frankrijk gaat, ontkom je bijna niet aan rijden in de bergen. Kronkelige bergweggetjes vragen om een andere manier van autorijden dan de vlakke wegen die wij in Nederland gewend zijn. Wij geven je vijf tips om soepel bergop en -af te gaan zonder te stranden met een oververhitte motor of verschroeide remmen.

1. Bergopwaarts in een lage versnelling

In de bergen is het belangrijk dat je toeren draait. Vergeet het aangeleerde ‘nieuwe rijden’ en zet je auto vooral niet in een te hoge versnelling. Als je met een te laag toerental de berg op probeert te komen, wordt je motor zwaar belast en raakt hij oververhit. Een goede tip: trap het gas in en kijk of de auto dan nog versnelt. Gebeurt dat niet, of heb je zelfs het gevoel dat je trager rijdt? Dan is het tijd om terug te schakelen.

2. Remmen voor bergafwaarts

Als je bergafwaarts rijdt, doe dit dan in dezelfde versnelling als toen je omhoog reed. Dit zorgt ervoor dat de auto afremt op de motor, waardoor de remmen niet beschadigen. Rijd je namelijk in een hoge versnelling de berg af, dan zal je merken dat je continu op de rem moet trappen. De wrijving die er dan ontstaat, zorgt ervoor dat je remmen oververhit raken en dit veroorzaakt een stinkende geur. Hierdoor kunnen de remmen zelfs hun remkracht verliezen. De tip voor bergafwaarts rijden is: als je je voet van het gas haalt, moet je auto vanzelf vaart verminderen. Heb je het gevoel dat de auto nog steeds te hard gaat, dan moet je terugschakelen.

3. Verantwoord inhalen op de berg

Het kan zijn dat er iemand voor jou zó langzaam rijdt, dat je hem graag wilt inhalen. Wanneer jouw voorganger zachtjes rijdt en doorheeft dat je wilt inhalen, geeft hij aan wanneer jij kunt inhalen door het knipperlicht naar rechts aan te doen. Dit is het teken dat de weg vrij is en je kunt inhalen. Het kan natuurlijk ook andersom zo zijn: rijd jij langzaam en zie je die stoet met auto’s achter je alleen maar groter worden? Stop dan even zodra je bij een uitwijkplaats komt en laat alle snelle jongens je inhalen. Zo kun jij op jouw eigen tempo je weg vervolgen.

4. Houd je motor koel

De motor van je auto krijgt heel wat te verduren tijdens een zware rit door de bergen. Houd daarom goed de temperatuurmeter in de gaten. Merk je dat de motor te warm wordt? Schakel dan terug naar een lagere versnelling zodat het toerental oploopt. Hierdoor gaan de waterpomp en ventilator sneller draaien. Ook kun je de airco uitzetten zodat de motor deze ‘overgebleven’ verkoeling kan gebruiken. Heb je het idee dat de motor maar niet wil afkoelen? Zet je auto dan even stil om de motor rustig te laten koelen.

5. Parkeer niet alleen met handrem

Als je je auto even aan de kant zet om een foto te maken van het uitzicht, vertrouw dan niet alleen op de handrem. Natuurlijk gebruik je de handrem wel, maar zet de auto daarnaast ook in de eerste versnelling óf in z’n achteruit. Een grote steen achter de wielen leggen is ook een goede manier om de auto veilig te parkeren.

Ben je toe aan een ontspannen vakantie in de bergen? Dat kan met een appartement in GerlosKaprunNiederau, of Portes du Soleil. Boek je appartement via onze website. Het is ook mogelijk om telefonisch te boeken via 079 362 58 22.

< Do’s en don’ts voor de beginnende skiër Baan je een veilige weg door de bergen: 5 wandeltips >