Ik ga op reis en ik neem mee...

23 Januari, 2019 13:42

Ik ga op wintersport met de auto en neem mee…

… thermokleding, tandenborstel, paspoort, spelletjes, ski's op het dak. Check! Ga jij dit jaar ook met de auto op wintersport? Vergeet dan niet de veiligheidsuitrusting van je auto! Je bent in het buitenland namelijk verplicht om het een en ander bij je te hebben. Wat dat precies is in 2019, verschilt per land.

Winterbanden
Winterbanden zijn in veel Europese landen verplicht. Wel zo veilig als je hoog in de bergen over besneeuwde wegen rijdt. Met winterbanden heb je namelijk veel meer grip. Rijd je toch zonder winterbanden? Dan kan dat je in het buitenland een flinke boete opleveren. In Nederland ben je niet verplicht om met winterbanden te rijden. Al wordt het wel aangeraden bij winters weer. In landen waar die verplichting wel geldt, kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade als je niet met winterbanden rijdt. Je autoverzekering dekt dan geen kosten.

Sneeuwkettingen
Winterbanden zijn niet altijd genoeg. Als er veel sneeuw ligt, zijn sneeuwkettingen aan te raden. Sneeuwkettingen zorgen voor nóg meer grip en veiligheid. In veel wintersportgebieden is het op bepaalde wegen verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Dit wordt aangegeven met een rond blauw bord met een sneeuwketting erop. Zorg er dus voor dat je altijd sneeuwkettingen meeneemt. 

Gevarendriehoek
In veel Europese landen is het verplicht om een gevarendriehoek in je auto te hebben liggen. Heb je autopech? Of kom je door een ongeval stil te staan langs de weg? Dan plaats je de gevarendriehoek achter je auto. Best verstandig ook. Zo waarschuw je de rest van het verkeer dat jij daar staat. Dat ben je namelijk ook verplicht.

Veiligheidshesjes
Reflecterende veiligheidshesjes zijn in sommige landen verplicht. Hiermee ben je goed zichtbaar als je door autopech of een ongeval langs de weg komt te staan. De veiligheidshesjes moeten altijd binnen handbereik zijn. Pak deze dus niet in bij de rest van je spullen in de kofferbak.

Verbanddoos
Natuurlijk, een verbanddoos is handig om mee te nemen op vakantie. Maar wist je dat het in sommige landen zelfs verplicht is om er een in je auto te hebben? Goed om rekening mee te houden bij het inpakken, zodat deze niet onderin de kofferbak ligt als de verkeerspolitie erom vraagt óf, belangrijker nog, als je de doos echt nodig hebt.

Alcoholtest
Ga je op wintersport naar Frankrijk? Houd er dan rekening mee dat je altijd een ongebruikte alcoholtest in je auto moet hebben. Dat is hier verplicht. Opmerkelijk: tot 2013 kreeg je een boete als je er geen bij je had. Die boete krijg je niet meer. Maar officieel is het nog wél verplicht.

Vignet
In Oostenrijk en Zwitserland heb je een vignet nodig op de snelweg. Dit vignet plak je op de voorruit van je auto. Je kunt het vignet aan de grens kopen of van tevoren bij de ANWB. Dat kan in de winkel of online.

Verzekeringen
Vergeet voordat je op wintersport gaat ook niet naar je verzekeringen te kijken. Met een reisverzekering met wintersportdekking kun je je verzekeren tegen vroegtijdige terugkeer, ziekenhuisopname in het buitenland, ongevallen, beschadiging, verlies en diefstal. Ook de zorgverzekering dekt bepaalde zorg tijdens de wintersport. En denk ook aan pechhulp in het buitenland: die kun je verzekeren met een reisverzekering, maar dit kan ook met je autoverzekering.

Bron: Pricewise

Wintersporttip van LuggageMasters >