Hoe ga ik veilig off-piste?

23 December, 2014 09:51

Wintersport is een perfecte aangelegenheid om te ontspannen. Gezellig met de familie de piste af, of samen met een groepje een meer gewaagde rit door off-piste te gaan skiën en snowboarden. Off-piste skiën of snowboarden is onwijs spannend en een stuk uitdagender dan wintersport op de normale pisten. Wel brengen de off-piste parcours wat meer gevaar met zich mee. Zo zijn de wegen niet vrij gemaakt, dus kunt u nog wel eens een boom tegen komen en kunnen de bergen worden opgeschud waardoor er een lawine ontstaat. Deze lawines zijn levensgevaarlijk en daardoor moet de veiligheid van het avontuurlijke off-piste skiën en snowboarden worden verbeterd. De veiligheid kan bijvoorbeeld met behulp van een lawine airbag worden verbeterd.

Hoe werkt een lawine airbag?

De lawine airbag is een airbag die geplaatst is in de rugtas van de skiër of snowboarder. Op het moment dat er een lawine ontstaat kan de wintersporter aan een ring trekken om de airbag te activeren. Anders dan bij een auto, moet de lawine airbag dus door de wintersporter zelf worden geactiveerd. De overlevingskans van de wintersporter wordt dan op verschillende manieren vergroot:

-          Drijfvermogen

Doordat de airbag opgeblazen wordt met lucht wordt u relatief groter en lichter, waardoor de kans groter is dat u blijft drijven op de lawine, in plaats van dat u er onder wordt getrokken. Dit is dus de eerste extra overlevingskans.

-          Bescherming

Vanaf de berg rolt niet alleen sneeuw naar beneden, maar ook puin en rotsblokken. In de strijd met een lawine wil het dus wel voorkomen dat u met uw hoofd tegen bijvoorbeeld een rotsblok aankomt. Als dit gebeurt en u raakt bewusteloos dan kunt u eigenlijk niets meer doen. De luchtzakken van de airbag zorgen voor extra bescherming tegen deze rotsen.

-          Ademruimte

Als u toch onder de sneeuw wordt getrokken door de lawine, dan raakt u al gauw in paniek doordat de sneeuw echt bovenop u ligt. Door de opgeblazen zak rondom uw hoofd heeft u een groter volume, waardoor er meer ademruimte ontstaat.

 

Welke airbag is het veiligst?

Momenteel wordt de JetForce airbag gezien als de meest innovatie levensredder die er op de markt is voor wintersporters. Het systeem achter de JetForce wordt met behulp van batterijen aangedreven door een ventilator. Deze ventilator kan altijd lucht uit de atmosfeer trekken, waardoor de airbag gedurende lange tijd blijft werken. Zodra er een scheur in de airbag ontstaat, zorgt de constante luchttoevoer ervoor dat de airbag opgeblazen blijft. Een volledig opgeladen batterij kan de airbag maar liefst zes keer opblazen. Drie minuten na de activering wordt de draairichting van de ventilator omgekeerd waardoor de airbag wordt leeggezogen en er een luchtzak wordt gecreëerd. Hierdoor wordt de overlevingskans nog meer vergroot.

Waar moet ik aankomende winter naar toe?

Mocht u aankomende wintersport graag off-piste gaan skiën of snowboarden voor wat extra avontuur, zorg dan in ieder geval goed voor uw eigen veiligheid. Het gebruik van een helm en een goede airbag zijn dan absoluut noodzakelijk. Weet u al wel zeker dat u wilt gaan skiën of snowboarden, maar heeft u nog geen geschikte bestemming gevonden? Kijk dan eens op onze site voor luxueuze appartementen in de levendige gebieden Gerlos, Kaprun en Portes du soleil. Hoge appartementsbeoordelingen, veel comfort en goede prijzen is waar Romex Restate in uitblinkt. Veel plezier op uw wintersport!

 

< De beste voorbereiding voor uw wintersport Bekendmaking prijswinnaars Excellent Beurs >