Do’s en don’ts voor de beginnende skiër

11 April, 2018 11:14

Het wintersportseizoen is al in volle gang en wellicht ga je binnenkort zelf voor het eerst op wintersport. Als beginnende skiër kun je natuurlijk niet wacht om de berg af te gaan en spring je maar al te graag op de latten. Maar ben je net zo voorbereid als een gevorderde skiër? Met deze do’s en don’ts ga jij als een ware professional de piste af!

 

Ga nooit zonder les de piste af

Je zal niet de eerste zijn die de wintersportvakantie vroegtijdig moet afbreken door een opgelopen blessure. Neem daarom de eerste paar dagen van je wintersport skiles. Skiën is moeilijker dan je denkt en is absoluut niet te leren door het kijken van YouTube-video’s of het lezen van wintersporttijdschriften. Het remmen en maken van bochten is namelijk nog een hele kunst. Misschien dat skiles niet zo stoer lijkt, maar voor je eigen veiligheid en skiplezier is het aan te raden om het toch te doen. Wanneer je de basis onder de knie hebt, kun je zelfstandig op pad. Let op: kies natuurlijk niet direct voor de zwarte piste.

 

Vergeet je zonnebrand niet

Een fout die elke beginnend wintersporter maakt: geen zonnebrand gebruiken. De winterzon schijnt krachtiger dan je denkt en het verbranden van je neus en wangen ligt dan ook op de loer. Vooral wanneer je op grote hoogte aan het skiën bent, is de kans op verbranden groot. In de sneeuw gaat het ook nog eens extra hard, want ook als de zon niet schijnt, dringt de UV straling door de wolken heen. Deze zonnestralen weerkaatsen tegen de witte sneeuwvlakte, waardoor de stralen je altijd weten te bereiken.

 

Koop niet direct de duurste ski-attributen

Echt slim is het niet: het is namelijk belangrijk dat je skimaterialen koopt die kwalitatief goed zijn én goed bij jouw skistijl passen. Het zou zonde zijn als je van te voren materialen koopt die niet goed zijn. Wij raden dan ook aan om bij een professionele ski verhuur om advies te vragen over de verschillende materialen. Je kunt voor het eerste jaar dus het beste je skimateriaal huren. Dat scheelt behoorlijk in je portemonnee. Ben je na de eerste keer van plan om vaker te gaan? Dan kun je er altijd nog over na denken om je materialen aan te schaffen.

 

Drink voldoende tijdens het skiën

Gooi een extra flesje water in je rugzak of las geregeld een tussenstop in. In de kou heb je niet snel in de gaten dat je een fysiek zware inspanning levert. Wanneer je dorst hebt, raak je sneller vermoeid en dat is zeker niet de bedoeling.

 

Draag de juiste skikleding

Een veelgemaakte fout is dat mensen denken dat ze zich heel dik moeten aankleden voor het skiën. Toch kun je beter kiezen voor skikleding die snel droogt. Als beginneling zal je regelmatig onderuit gaan en daarom is sneldrogende kleding een echte must-have. De meeste skikleding is hier wel op gemaakt. Wat ook aan te raden is, is om te kiezen voor laagjes kleding. Zo heeft het vocht minder kans om door de lagen heen te dringen én kun je een laag uitdoen wanneer je het warmer krijgt.

Zoek jij nog het juiste appartement voor je skivakantie? Dat kan met een appartement in GerlosKaprunNiederau, of Portes du Soleil. Boek je appartement via onze website. Het is ook mogelijk om telefonisch te boeken via 079 362 58 22.

< Verbinding tussen Kitzsteinhorn en Maiskogel Op vakantie met de auto: 5 tips voor jouw bergtocht >