De beste voorbereiding voor uw wintersport

21 Januari, 2015 13:33

In deze winterse maanden is het heel goed mogelijk dat u binnenkort op wintersport vakantie gaat. De actieve vakantie waarbij u volop kunt genieten van verse sneeuw, indrukwekkende bergen en gezellige après-ski bars. Toch kan het weekje uit niet beginnen zonder een goede voorbereiding. Voor een optimale voorbereiding is het belangrijk om alles in huis te halen wat u nodig heeft op de piste. Maar wat heeft u nou eigenlijk precies nodig?

Om warm te blijven

  • Handschoenen
  • Skisokken
  • Thermokleding
  • Isolatiekleding
  • Jas

Het is belangrijk om uzelf warm aan te kleden voordat u een lange dag de kou in gaat. Daarom is het goed om uw kleding in verschillende lagen op te bouwen. De eerste laag bestaat uit thermokleding zodat uw zweet goed wordt afgevoerd en uw lichaam dus op temperatuur blijft. Vervolgens trekt u een isolatielaag aan. Deze laag bestaat uit een fleece jack of een trui die het lichaam warm houdt. De laatste laag is een waterdichte en ademende laag. De laag in de vorm van een jas zorgt ervoor dat uw lichaam wordt beschermd tegen sneeuw, water en wind. Het is fijn om een jas met zakken te nemen, voor zowel je bril als je liftpas. Kies daarnaast voor echte skisokken in plaats van sportsokken omdat dit niet kriebelt en veel langer fris blijft ruiken. Ga niet meerdere, dikke sokken dragen! Uw voeten worden juist warm wanneer uw skischoenen perfect passen, waardoor er niet teveel, of te weinig ruimte tussen de schoen en de voet zit. Handschoenen zorgen er niet alleen voor dat uw handen warm blijven tijdens een dagje op de piste, maar zorgen ook voor extra bescherming. Wilt u ervoor zorgen dat uw handen warm en droog blijven, dan is het raadzaam om lederen Gore-Tex handschoenen aan te schaffen.

Om te kunnen skiën of snowboarden

  • Skischoenen
  • Skistokken
  • Ski tas

Er bestaan eigenlijk vier typen skischoenen in de wintersportwereld. Dit zijn namelijk comfortschoenen, performance schoenen, raceschoenen en freeride schoenen. Naarmate de ervarenheid van u als skiër verbeterd wordt, kunt u ook een andere schoen gaan dragen. Beginners beginnen met een comfortschoen, waarbij de buitenschaal van de schoen erg soepel is. Hierdoor kunt u gemakkelijker een foutje maken zonder dat dat gevolgen heeft. Verder kunt u het comfort tijdens het skiën verbeteren door binnenschoen op uw voet aan te laten passen. Ook kunt u een zooltje laten maken die naar de stand van uw voeten staat, waardoor het comfort wordt vergroot. De maat van uw skistokken is gemakkelijk vast te stellen. Om de juiste lengte vast te stellen gaat u rechtop staan, houdt u uw armen langs uw zij en beweegt u uw onderarm in een hoek van 90 graden. Hou de skistok omgekeerd vast, onder de teller. Nu moet de skistok ervoor zorgen dat uw arm in iets meer dan 90 graden langs uw lichaam staat. Gaat u off-piste, dan is het belangrijk om telescoopstokken te gebruiken. Verder is grip natuurlijk erg belangrijk. Het belangrijkste aan een ski tas is dat de tas genoeg bescherming biedt. Een stevige rits en wat extra bagageruimte is altijd erg fijn.

De basis benodigdheden voor de wintersport vakantie is besproken, maar in onze volgende blog zullen we ook de extra benodigdheden bespreken die handig zijn op de piste. Houd onze blogsectie in de gaten.

< Extra benodigdheden voor op de piste Hoe ga ik veilig off-piste? >