Baan je een veilige weg door de bergen: 5 wandeltips

23 Mei, 2017 15:19

Fietsfanaten, wandelliefhebbers en stoere klimmers opgelet: kun jij op vakantie pas écht ontspannen als je actief bezig bent geweest? Kies dan voor een sportieve vakantie in de bergen. Of je nu gaat fietsen, klimmen of wandelen: in de bergen kun jij je energie wel kwijt. Er zijn natuurlijk wel een aantal veiligheidsregels waar je je aan moet houden. Met deze 5 tips maak jij jouw tocht in de bergen een stuk aangenamer én veiliger.

1. Plan je tocht
Voordat je op ontdekkingstocht gaat, is het goed om je route uit te stippelen. Zorg er daarnaast ook altijd voor dat de mensen om je heen weten dat je de bergen in trekt voor een wandeltocht. Of dit nu de campingbeheerder, hotelier of de buren op de camping zijn; meld waar je heen gaat en hoe laat je denkt dat je terug bent, zo hoeft niemand zich onnodig zorgen te maken.

2. Neem een kaart mee
Het klinkt misschien ontzettend ouderwets, maar neem tijdens je wandeltocht altijd een topografische kaart mee van de omgeving waar je gaat wandelen. In deze tijd waarin alles gedigitaliseerd is, lijkt het bijna niet nodig maar ook deze nieuwste technische snufjes kunnen ons wel eens in de steek laten. En dan heb jij in ieder geval altijd nog je kaart bij de hand als back up.

3. Bekijk het weer voordat je vertrekt
Al lijkt het weer nog zo mooi voordat je aan je klimtocht begint, het weer in de bergen slaat soms van het ene op het andere moment compleet om. Win daarom altijd ter plaatse informatie in; de lokale bewoners van het gebied herkennen vaak de signalen van slecht weer. Is er slecht weer voorspeld op de route die je wil gaan lopen? Stel je tocht dan uit naar een later moment!

4. Kies een goede uitrusting
Het is belangrijk dat je goed gekleed op pad gaat; draag stevige schoenen met een profielzool en kleren voor alle typen weer (nat, koud, warm). En vergeet vooral je zonnebril en zonnebrand niet. Net zo snel als het in de bergen slecht weer kan worden, kan het ook ineens erg zonnig zijn. Neem ook voldoende eten en water mee als je kiest voor een dagtocht.

5. Kijk uit waar je loopt
Vroeg in het zomerseizoen zijn sommige hellingen nog bedekt met sneeuw. Wanneer je deze sneeuwvelden wilt oversteken, doe dit dan altijd supervoorzichtig. Je kunt namelijk erg makkelijk wegzakken of uitglijden in de sneeuw. Loop als het even kan om deze stukken sneeuw heen. Blijf tijdens je wandeltocht ook altijd op het pad. Kies niet voor een snellere route, ook al lijkt dat misschien wel érg aantrekkelijk. Je weet namelijk nooit of je een diepe kuil over het hoofd ziet.

Wil jij na jouw lange tocht in de bergen lekker ontspannen? Dat kan als je een appartement in GerlosKaprunNiederau, of Portes du Soleil boekt. Dit kan via onze website. Het is ook mogelijk om telefonisch te boeken via 079 362 58 22.

< Op vakantie met de auto: 5 tips voor jouw bergtocht Wintersport: de meest coole feitjes >